Blog

Linda Koster / Lifestyle  / Uppsala, Zweden

Uppsala, Zweden

Uppsala

Een tijdje geleden (april 2016) ben ik naar Uppsala, Zweden gereisd. Dit was mijn eerst keer in Scandinavië. Normaal ga ik eigenlijk altijd naar zuidelijke landen. Waarom ik naar Uppsala ging? Omdat mijn broertje Kevin hier een half jaar Technische Natuurkunde/Physics studeert (Erasmus) en een vriend van mij Mark, die ik ken van de studie Communicatie doet hier een master Digital Media & Society. Ik vond het erg gaaf om een kijk je in hun Zweedse leven te nemen.

Na een vlucht van slechts 2 uurtjes vanuit Schiphol naar Arlanda Airport en een bus ritje van ongeveer 45 minuten kwam ik aan in de studentenstad Uppsala. Uppsala ligt net boven Stockholm en heeft ongeveer 200.000 inwoners. Het is de op drie na grootste stad van Zweden (na Stockholm, Göteborg en Malmö). Kevin haalde mij op z’n fietsje op, hij was net bij een feest geweest. Zijn studentenflat wat vroeger een hotel was, staat midden in het centrum. Sommige studenten hebben grappige teksten/uitspraken en tekeningetjes op de deur hangen. Dit blijken de studenten als grap voor elkaar te doen. Een Keuken, badkamer en chill bed, prima kamer! Snel slapen want het is al laat.

Volgende dag als Kevin even naar school gaat heb ik afgesproken met Mark. Mark woont ongeveer 15 minuten lopen verderop. Samen verkennen we de stad. Ik ontdek gelijk een erg leuke traditie van Zweden die ik de hele vakantie goed heb doorgezet haha. Het gaat om ‘Fika’ dit zeggen de Zweden om te socializen met anderen en betekend koffie/thee drinken met/zonder een gebakje of iets dergelijks. Als mensen met elkaar afspreken dan word er vaak een Fika gedaan en het is algemeen bekend. Ik heb een ‘Kaneel Buller’ gehad een typisch Zweeds rond broodje met kaneel. Het centrum van de stad is niet erg groot en straalt op de een of andere manier rust uit. We lopen over een plein door de gezellige winkelstraat en klimmen een heuveltje op naar een kasteel waar je een mooi uitzicht hebt over de stad. Het is genieten in de zon.

 

Poplands

Deze avond gingen Kevin, ik en Daniel uit Engeland naar ‘Poplands’ in Upplands Nation. Dit is een van de feesten die werden gehouden in de Nations. Overal in Uppsala heb je verschillende Nations. Dit zijn een soort studentenverenigingen. Als student kan je zelf kiezen bij welke Nation je gaat. Ze organiseren allerlei activiteiten en hebben ook een eigen bar/club en vaak is het eten en drinken hier goedkoper dan normaal. Zweden is namelijk een behoorlijk duur land. Bij Poplands was een goede sfeer. Er stond een DJ buiten met erg goede deep-house muziek te draaien. We waren er al vroeg namelijk rond half 5 ‘s middags. Maar goed ook want daarna stond er een lange rij om binnen te komen, terwijl wij zo naar binnen konden. De zon scheen vol op en er was gratis water. Ook binnen waren later twee ruimtes open. Bij deze Nation hingen ook grote schilderijen van vroeger aan de muur en was omgetoverd tot danszaal. De zon, super goede muziek en een echt festival sfeertje, het was een geslaagde avond! Het grappige is dat het uitgaansleven in Zweden veel eerder begint en eindigt dan in Nederland, het is namelijk meestal rond een uur of 1 ‘s nachts al afgelopen… (Ideaal als je nog een lekkere nachtrust wilt hebben!).

Valborg

Ik viel bij wijze van met de Neus in de boter. Want in de nacht van 30 april op 1 mei wordt het belangrijke en grootste studentenfeest van Zweden gevierd genaamd Valborg. Mensen uit heel Zweden en daarbuiten komen hier op af. Dit feest symboliseert het begin van de lente. Typische rituelen zijn vreugdevuren (oorspronkelijk om heksen en boze geesten te verjagen). Ook de dagen hiervoor worden al feesten georganiseerd zoals Poplands.

De volgende ochtend zijn Ik, Mark en een paar van zijn internationale vrienden, Valborg geheel volgens traditie begonnen met een champagneontbijt met aardbeien! Vervolgens stond ‘Forsränning’ (boot race)op het programma. Waar Kevin met zijn boot ‘Hakuna Matata’ aan mee deed. Dit lijkt op ‘Ter land, ter zee en in de lucht’. Studenten doen een poging om met zelfgemaakte gedecoreerde piepschuim bootjes over de rivier de Fyrisån (rivier in Uppsala) te varen. In dit parcours zitten aan het begin en einde een soort waterval en het was dan ook leuk om te zien welke bootjes uit elkaar vielen en welke overeind bleven. Tussen alle drukte heb ik ook Kevin zijn boot gespot en deze heeft de finish droog gehaald ^^. Valborg heeft een zelfde soort sfeer als bij ons Koningsdag. Overal mensen, gezelligheid en muziek. ‘S middags heb ik met een groep internationale mensen in ‘Ekonomikum park’ zitten picknicken en gezellig wat gedronken. Ook hebben we nog even bij ‘the triangel’ gekeken dit was dicht bij het park en tussen de studentenflats was een of ander hippie feest bezig met reggae achtige muziek. Het was interessant om te zien wat voor bijzondere types hier tussen liepen met dreadlocks en lange baarden. Na een gezellige dag zijn ik, Mark en zijn vriend Kevin Sanikidze (uit Georgië) op de fiets naar een heel coole ‘Rave in the woods’ geweest. Het was al donker en midden in het bos op een heuvel werd een feest georganiseerd! Er werd een soort psychedelische techno muziek gedraaid. Overal lichtjes en er was een groot kampvuur! Wat een magische plek zo… Omdat het in het bos was, was er dus ook geen drinken en we hadden niks mee, maar dat maakte niet uit. Op een gegeven moment gaven 2 mannen een vuur show. Met twee fakkels in de hand maakte ze grote snelle bewegingen. Super gaaf!

De volgende dag hebben we natuurlijk lekker rustig aan gedaan. Even bijkomen van Valborg. Dus tijd voor Fika met m’n broertje Kevin en Mark. Lekker ‘appelkaka’ gehad (grappige naam). Daarnaast heb ik ze zo ver gekregen om met z’n 3en 5km te gaan hardlopen! Ging best goed zo. Mark woont in een leuk studentenhuis en samen hebben we lekker gekookt.

Oudste Stadje van Zweden

De dag erna besloten we naar het oudste stadje van Zweden te gaan: Sigtuna! Sigtuna is gesticht in het jaar 980. Vanaf Uppsala namen we de trein naar Knifsta en vervolgens de bus naar Sigtuna. Binnen een klein uurtje waren we er. Het stadje met ruim 8000 inwoners is erg rustig en er wonen veel gepensioneerden. Sigtuna is een pittoresk klein stadje met typische Zweedse houten huizen in verschillende kleuren. Het heeft een heel fotogeniek winkelstraatje genaamd Stora Gatan met veel cafeetjes. Hier hebben we ook even wat gedronken. Op Stora Gatan is ook een toeristenbureau in een oud groen huisje te vinden. Hier vind je allerlei Zweedse souvenirs en folders. Ook las Mark in een van de folders dat Friese handelaren en schippers van de 7e to 10e eeuw aanwezig waren in Siguna om handel te drijven. Ze waren verantwoordelijk voor commerciële activiteiten in Sigtuna! Aan de balie vroegen we naar het Wenngarns Slott en de medewerkster verwees ons naar een gratis bus. Helaas kwam de bus niet opdagen en besloten we verder in het dorp te wandelen. Sigtuna ligt aan een mega groot meer waar je lekker op een bankje kan gaan zitten ook is er veel bos. Na een kleine klim konden we mooi over Sigtuna heen kijken. Allemaal gekleurde dakjes en in de verte het meer. De perfecte plek om even rustig te zitten en foto’s te maken. De houten huizen lijken wel op die van Pippi Langkous – de Villa Kakelbont!

Na een lekker nachtje slapen heb ik ook de Universiteit van Kevin bekeken. Ik ben er heen gegaan met de bus en heb terug een mooie wandeling gemaakt van ongeveer 40 min. Kevin heeft mij een rondleiding gegeven. Ondanks dat het niet een super interessant gebouw was, was het wel leuk om te zien waar hij les had. Ook in de gang waren enkele natuurkundige proefjes te doen onder andere met licht & glas, beweging & zwaartekracht, magnetisme enz. Toen ik weer richting centrum liep heb ik heerlijk in het park van het zonnetje genoten. Later op de dag ben ik met Kevin en Mark in de ‘Universitetsbibliotek’ geweest, omdat deze op een heuvel staat kun je mooie foto’s nemen van de stad. Daarna hebben we ook een kijkje genomen in de kathedraal van Uppsala. Dit is de grootste kathedraal van Zweden namelijk 118,7 meter hoog. ‘S avonds tijdens zonsondergang hebben we samen met een paar andere studenten van de zonsondergang genoten op het dak van Kevins studentenhuis. Een prachtig uitzicht over Uppsala terwijl de zon langzaam onderging. Hier hebben we ook leuke sfeervolle foto’s gemaakt.