Handlettering voor beginners
Handletteren (ook wel moderne kalligrafie genoemd) is erg ontspannen om te doen en je ziet het tegenwoordig overal! Deze mooie letters toveren een simpel kaartje om tot iets bijzonders. Denk jij ook vaak “Dat kan ik toch niet!” Maar wil je het toch graag eens proberen? Lees dan snel verder. Ook ik leer nog steeds heel veel!
Welk materiaal heb ik nodig?
Voor handlettering heb je in principe niet veel nodig, met een fineliner en papier kun je al beginnen. Ik gebruik meestal fineliners van Micron in allerlei diktes (om precies te werken). Ook een simpele Hema fineliner bevalt mij goed en gebruik ik vaak. Daarnaast kun je gewoon wit printerpapier gebruiken of hokjespapier. Als je jouw kunstwerkje wilt weggeven is het mooier om dik (250 grams) papier te gebruiken. Verder heb je een potlood en gum nodig. Als extra kun je ook een witte pen kopen voor op zwart papier. Voor inspiratie zou je natuurlijk een boek kunnen kopen maar er staat ook genoeg inspiratie online.
Als variatie naast handletteren kan je ook brushlettering proberen. Hiervoor gebruik je brushpennen, deze hebben een flexibele punt zodat je dikke en dunne lijnen kunt schrijven. Dit is moeilijker dan handlettering omdat je het woord echt in één vloeiende beweging schrijft, hierdoor lijkt het dus ook veel op kalligrafie. Daarnaast kun je gaan experimenteren met waterverf of inkt.
Moet ik een mooi handschrift hebben om te kunnen handletteren?
Nee dat hoeft niet! Handlettering is meer het tekenen van letters dan mooi schrijven. Creatief zijn helpt natuurlijk wel. Het gaat er vooral om dat je heel veel oefent. Dan word je vanzelf beter. (Bij brushlettering en kalligrafie is een mooi handschrift wel belangrijk)
Het proces, lettertypes & compositie
Bedenk eerst welke quote of woord je wilt gaan maken (zoek op pinterest/google/instagram voor inspiratie). Vervolgens schrijf je deze op en onderstreep of bedenk je welke woorden het belangrijkst zijn en welke je wilt laten opvallen. Op basis van dat woord of woorden bedenk je een compositie. Dit kan een uitdaging zijn, zorg ervoor dat de woorden van de quote een eenheid vormen. Nu kun je gaan schetsen met potlood (of als je het aandurft gelijk beginnen met fineliner). Het is handgeschreven dus het hoeft niet perfect. Begin met de belangrijkste woorden en maak deze het grootst. Vervolgens kun je de kleinere woorden erbij voegen. Experimenteer met verschillende soorten lettertypes in 1 quote. Kijk naar de betekenis van een woord en welk lettertype je daarbij vindt passen.
Als je tevreden bent met je lettering/ illustratie kun je het overtrekken met een fineliner. Als de fineliner droog is kun je al het potlood gaan uitgummen en vervolgens nog details aanbrengen. Nu ben je klaar!
Je kan je werk ook digitaliseren, dat doe ik soms ook. Je kan je werk dan inscannen of een foto van maken (Ik doe het meestal gewoon met mijn mobiel!). Vervolgens zet je deze op je computer en importeer je het in Adobe Illustrator (of soms Photoshop). In Illustrator kan je er een vector/digitaal bestand van maken.
Handlettering
Er zijn ontzettend veel verschillende lettertypes. Je kan beginnen met een gewone simpele (schreefloze) letter. Vervolgens zet je “pootjes” aan de letters. Nu heb je een schreef letter! Ook kun je spelen met de horizontale lijnen in je letters door deze heel hoog of heel laag te zetten. Dit geeft een speels effect. (zie afb. 1 hierboven).
De sierlijke letters die je bij handlettering ziet zijn erg populair. Dit wordt ook wel “Faux Calligraphy of modern kalligrafie genoemd. Deze kun je maken door aan elkaar te schrijven (schoolschrift). Vervolgens doorloop je het woord nog een keer maar maak je elke strook die je naar beneden schrijft dikker (zie afb. 2 hierboven). Dit effect kun je ook bereiken met een brushpen.
Als je verder gaat met oefenen kun je ook helemaal losgaan met de invulling van de letters zoals in afb. 3 hierboven. Ik hoop je te kunnen inspireren en vooral dat je heel veel plezier beleeft aan het tekenen van letters. Mocht je liever met een groepje aan de slag gaan en meer willen leren kun je altijd even kijken of ik een workshop geef of mij vragen wanneer er weer een datum beschikbaar komt. Laat je mij weten als je wat moois hebt gemaakt? Succes met oefenen!